luni, 9 martie 2009

Mass...Media.....


Incep aceste randuri din cauza unui e-mail primit acum cateva zile, e-mail in care era prezentata situatia romanilor din Elevetia sau RRomilor de fapt pentru ca asa suntem vazuti. In Elvetia exista in jur de 750.000 de persoane straine care muncesc acolo, din care aproximativ 4000 de romani, marea lor majoritate cu studii superioare si calificari inalte si totusi suntem vazuti drept tigani. Nu mai mentionez situatia din Italia unde esti facut tigan inainte de a deschide gura. Acum sa revin la titlu... de ce mass media? pentru ca intr-o mare masura ea este responsabila pentru imaginea pe care o avem si faptul ca nu are nici o reactie la toate aceste atacuri asuprea noastra. In loc sa avem o media care sa promoveze dreptatea si bunul simt, la noi media promoveaza manelisti, scandalurile cu rromi si alte incidente de genul acesta doar pentru a face rateing.... Este de-a dreptul penibil ca in seara de revelion mari personalitati istorice sa fie luate in deradere de manelisti ( marea lor parte fara pic de cultura ), copii la scoala nu vorbesc despre altceva decat despre filme gen "Inima de tigan" sau "Regina" care are drept presonaje principale tigani..
Dar inca un responsabil al acestei situatii este si diplomatia romaneasca din tarile europene care nu isi apara cetateni.In concluzie:
Presa din Franta a inceput sa ne catalogheze tigani acum 15 ani.Presa din Italia nu ne scoate din tigani, iar elvetienii ne spun ciori si corbi.Norvegienii se plang ca sunt victime ale inselaciunilor din partea tiganilor romani care le vand cupru pe post de aur.Toate aceste natiuni au un numitor comun: presa locala, ziaristii din aceste tari, isi apara conationalii, aratand cu degetul Romania, natiune care in proportie de 70 % ajunge in Europa sa se identifice cu sintagma de "Tzigania" sau tara tiganilor europeni.Ce va face mass media in acest caz? ...banuiesc ca nimic...

"Dar lasati macar stramosii ca să doarma-n colb de cronici
Din trecutul de marire v-ar privi cel mult ironici.
Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mâna pe ei,
Să-i imparti în doua cete: în smintiti si în misei,
Si în doua temniti large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puscarie si la casa de nebuni!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu